BLOG

Daha İyi Portreler Çekmek İçin 10 Profesyonel İpucu

17 Mart 2019Daha İyi Portreler Çekmek İçin 10 Profesyonel İpucu

Sıradan fotoğraflar yerine portre fotoğraflar çekmek artık insanların daha çok ilgisini çekiyor. Göz kamaştırıcı portre fotoğrafları çekebilmek için bazı tekniklere dikkat etmek gerekli. Odaklamanın yapılacağı noktanın belirlenmesi, aydınlatmanın özenle yapılması ve diyaframın doğru kullanılması gibi konularda biraz bilgi sahibi olmakta fayda var. Daha iyi portre çekmek için ipuçları yazının devamında sizi bekliyor:

1. Odak noktanız gözler olsun
Bir insanla sohbet ederken bile gözlerine bakmak iletişim gücünü her zaman artırır. Aynı şey portre fotoğraflar için de geçerli. Elbette iletişimden bahsetmiyoruz ama portrenizin daha fazla dikkat çekmesini sağlar. Gözlere odaklanarak çekilen portreler fotoğrafın bütününe güzellik katar. Bunu yapmak için de otomatik netleştirmeden kaçınarak elle netleştirmeyi kullanın.

2. Lensiniz sabit odaklı olsun
Bu madde biraz daha profesyonel fotoğraf makinesi kullananları ilgilendiriyor ama herkesin bilmesinde yarar var elbette. Portre fotoğrafçılığıyla ilgileniyorsanız, kaçırmamanız gereken püf nokta sabit odaklı lensleri kullanmak. Sabit odaklı lens kullandığınız zaman diğer lenslere nazaran ortaya daha özgün ve doğal sonuçlar çıkıyor. 50 mm veya 85 mm lens kullandığınızda sabit odaklı lens kullanmanın faydalarını gözlerinizle göreceksiniz.

3. Diyaframı kullanın
Portre fotoğrafı çekerken diyafram modunu tercih ederseniz ortaya daha geniş çerçevede fotoğraflar çıkar. Diyafram sayesinde alan derinliğini istediğiniz şekilde ayarlamak çok daha kolay oluyor. Özellikle diyafram aralığı f/1.4 – f/1.2 olan lensler tercih ettiğinizde arka planı portreden kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Küçük bir ipucu vermek gerekirse, diyafram aralığı rakamsal olarak ne kadar küçük olursa arka planı yok etmek o kadar kolay olur.

4. Pencere ışığını kullanmak en iyisi 
Maddi açıdan çok rahat durumdaysanız ve istediğiniz her stüdyoyu kendinize sağlayabiliyorsanız ışık konusunda zaten sıkıntı çekmezsiniz. Ama pahalı stüdyo aydınlatmalarına ihtiyaç duymadan da etkileyici portre fotoğrafları çekebileceğinizden emin olun. Tek yapmanız gereken, doğal ışık kaynaklarını olabildiğince verimli kullanmak. Camdan vuran ışık, portre fotoğrafçılığında kullanılabilecek en güzel doğal ışık kaynağı. Portresini çekeceğiniz modeli cam kenarına yakın bir yere konumlandırdığınız zaman aydınlatmayı halletmiş oluyorsunuz. Ayrıca reflektör kullanarak yansıtma yapabilir, ışığın modelin yüzünde eşit dağılmasını sağlamış olursunuz.

5. Çekimi RAW dosyalarıyla yapın 
RAW dosyalarıyla çekim yaptığınızda ortaya daha güzel sonuçlar çıkıyor. RAW formatı sayesinde photoshop uygulamalarıyla fotoğrafın her yerinde rahatlıkla düzenleme yapabiliyorsunuz. Renk ve diğer ayrıntılar konusundaki eksiklikleri veya hataları bu şekilde tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Teknolojinin gelişmesiyle cep telefonlarındaki fotoğraf uygulaması da gelişti. Yeni çıkan telefonların kamerasında artık RAW çekim modu bulunuyor. Bu sayede fotoğraflarınızı bilgisayara atarak kolayca düzenleyebiliyorsunuz. 

6. Bebek portreleri için farklı aydınlatma kullanın
Tatlı, şirin bir bebeğin portresini çekerken en güzel aydınlatma şekli doğal ışığı kullanmak. Doğal ışık haricinde flaş ya da yapay ışıklar kullandığınızda bebekler ürküyor ve asla çekmek istediğiniz portreyi çekemiyorsunuz. Bebeklerin portre fotoğrafını çekmek için en uygun zaman ise ya sabah saatleri ya da yemekten hemen sonra. Diğer vakitlerde bir bebeğin aşırı hareketli olacağını göz önünde bulundurursak ortaya güzel fotoğraflar çıkmayacağını hayal edebilirsiniz. Doğal ışık altında ve bebeğin en sakin olduğu zamanlarda fotoğraf çekerseniz ortaya çok tatlı görüntüler çıkar.

7. Çocuk portreleri çekerken de zamanlama önemli
Bebekler için bahsettiğimiz durumlar aslında çocuklar için de geçerli. Çocuk fotoğrafları çekmek elbette çok keyifli ama tahmin edilenden daha zor olduğunu da bilmek lazım. Bu zorluklarla fazla karşılaşmamak için de çocuk fotoğrafı çekeceğiniz zamanı iyi belirlemelisiniz. Siz çocuğun fotoğrafını çekerken, o çocuk sizinle oyun oynadığını düşünürse işler çok daha kolay olur. Ek olarak geniş açılı lens kullanırsanız çektiğiniz portrenin etkileyiciliği ve doğallığı da belirgin bir şekilde artar. 

8. Seri çekim modunu deneyin
Zamanlama tabi ki sadece bebek ve çocuk fotoğrafları çekerken değil, her zaman önemli bir konu. Zamanı verimli kullanmak için neler yapılması gerektiğine gelecek olursak, cevap, seri çekim modunu kullanmak olur. Seri çekim moduyla fotoğraflar çektiğiniz zaman elinizde birden fazla seçenek oluyor. Bu avantaj sayesinde aralarından en iyisini seçip diğerlerini silebilirsiniz. Sonrasında güzelce düzenleme yapıldığında da fotoğrafınız kullanılabilir şekle geliyor.

9. Kalabalık bir grup fotoğrafında boy farkları önemli
Bir grubun fotoğrafını çekerken ilk olarak en uzun boylu kişiyi bulmanız gerekiyor. Grup fotoğrafını çekmeden önce herkesin fotoğraf karesinde yer almasını sağlamak için en uzun boyluları en arkaya konumlandırın. Bunu yaparken gruptakilerin üzerindeki kıyafetlerin renk uyumlarına da özen göstermelisiniz yoksa fotoğrafta birbirinden alakasız renkler yan yana görülür ve pek de güzel bir fotoğraf olmaz. Gruptaki herkesin net bir şekilde görülmesini ve ortaya verimli bir sonuç çıksın istiyorsanız geniş açılı lensle f/8 modunda çekim yapın.

10. Portre çekerken mum ışığı farklılık katar
Doğum günleri, kutlamalar ve buna benzer durumlarda pastaların üzerindeki mumlar portre fotoğraflarında net bir şekilde görünmeli. Fotoğrafta hem mumların hem de modelinizin net bir şekilde çıkmasını istiyorsanız ISO ayarını 1600’e getirin. Fotoğraf makinenizin flaşı kesinlikle kapalı olsun ve elle pozlama yaparak fotoğrafı çekin. Ortaya çıkan sonuç sevindirici olacak.