BLOG

Tele Objektif

13 Mart 2019Tele Objektif

Tele objektif nedir?

Avantajları nelerdir, hangi alanlarda kullanılır? Geniş açı lens alırken nelere dikkat etmeliyiz vb. soruları bu yazıda yanıtlamaya çalışacağım.

Öncelikle okuyucuları uyarmalıyız açılar ve ölçüler full frame olarak adlandırdığımız, 35 mm ölçüde olan sensörlü makinalara göre hesaplanır. Crop sensörlü makinalarda makinanın crop ölçüsüne göre hesap edilir. Genellikle 1.5 çarpanlıdır. Yani 50 mm lens croplu sensör de 75 mm olarak görürüz. Standart göze en yakın ölçüye sahip olan lens 50 ile 55 mm’dir.  Bunun altı geniş açı sayılır üstü ise artık tele objektif olarak adlandırılır. 70 mm’den başlayarak 2000 mm’ye kadar çıkabilir.

Gelişen teknolojiyle birlikte firmalar amatör kullanıcılılar için taşıması ve kullanımı kolay olan apsc (croplu sensörlü) makinalar üretmeye başladı. Croplu sensörlü makinalar 1.5 çarpanlı olduklarından tele objektif kullanırken avantaj yaratırlar. 70 mm’lik bir lenste biz 105 mm olarak görürüz. bu da tele ihtiyacında bize avantajlar yaratmaktadır.

Tele objektiflerin avantajları uzak mesafede ki nesneleri daha rahat çekmemizi sağlar bu sayede nesneye yakınlaşmak zorunda kalmayız uzak mesafelerden istediğimiz nesneyi çekebiliriz. Tele objektiflerde, geniş açı lenste yaşanan köşe bozulmaları oluşmaz.

Tele objektifler genellikle spor müsabakalarında, doğa belgeseli çekimlerinde, portre fotoğrafında, ürün fotoğraflarında vb. birçok alanda kullanılır. Kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var enstantanenin olabildiğince yüksek olması gerekir. En ufak sarsıntı çektiğimiz nesnenin flu çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden tripot kullanarak çekimleri yapmak daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlar. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta fotoğraflarda alan derinliği oluşmaz. Çektiğimiz nesnenin önünde ki ve arkasında ki her şey flu olur, bu durum estetik açıdan güzel görüntü sağlar. Çekeceğimiz nesneyi ortaya çıkarır.

Portre çekimlerinde tele objektif kullanmak daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlar. Sebebi ise objektif her noktaya eşit miktarda yansıma düşürür. Köşelerde deformasyon oluşmaz bu sayede karşımızda ki kişinin vücut ve yüz hatlarını doğruya en yakın ölçülerde çekmemizi sağlar.

Tele objektifin bir diğer avantajı ise çektiğimiz nesnenin ile fonu daha da yakınlaştırırız. Bunu bir örnekle anlatacak olursak. Arkada güzel manzarası olan bir yerde fotoğraf çekilmek istiyoruz ancak manzara çok küçük ve gösterişsiz çıkıyor. Biz de fotoğrafı tele objektifle çekersek, arkada ki manzaranın daha da yakınlaşmasını sağlamış oluruz. kareyi daha dolu göstermiş oluruz. Tele objektifin bu faydasını manzarasını öne çıkarmak isteyen restoranlar, cafeler kullanırlar bu sayede manzarayı daha dikkat çekici hale gelir.

Tele objektif alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer noktada otofocus özelliğidir. Netleme hızı ne kadar iyiyse o kadar güzel sonuçlar alabiliriz. Mesela spor müsabakası çekiyoruz iç mekanda enstantaneyi düşemeyeceğimiz için ışık almak adına diyaframı açarız. Diyafram açmanın avantajı arkada kalan tüm nesneleri flu yapar bu sayede nesnemiz ön plana çıkar. Dez avantajı da nesneyi net yakalamanın zor olması burada objektifin otofocus özelliği devreye girmektedir ne kadar hızlı ve başarılıysa bizi o kadar rahatlatır. Aynı şartlar doğa fotoğrafçılığında yabani hayvan çekimlerinde geçerlidir.